Praktické rady

4 způsoby, jak posílit imunitu nejen na jaře

Jarní měsíce jsou obdobím zkoušky naší imunity, a tedy odolnosti organismu vůči různým onemocněním. Pokud jsme se během roku o sebe svědomitě starali a posilovali přitom imunitu, máme mnohem větší pravděpodobnost, že nás po náročné zimě vlastní zdraví nezklame. Odolnost organismu vůči chorobám bychom ale měli podporovat během celého roku.

Společně s Rouškoshopem – e-shopem prodávajícím designové roušky a kvalitní respirátory pro dospělé i děti jsme pro vás sestavili několik základních způsobů jak si zlepšit imunitu i v nejkritičtějších měsících roku.

Tip: V Rouškoshopu nechybí ani roušky pro chlapečky a holčičky, samozřejmě v parádním barevném provedení.

1. Zvyšte příjem správných vitamínů, které slouží přímo na výstavbu imunitního systému.

Které to jsou, na co konkrétně slouží a kde je lze snadno získat?

Vitamín C – snižuje délku i závažnost nachlazení a chřipky. Přijímejme jej podle možností přirozeně v podobě ovoce a zeleniny. Po zimě se tak snažme zvýšit především konzumaci kiwi, citrusových plodů, paprik, rajčat a zelí.

Vitamín A – zabraňuje slizničním infekcím. Najdeme ho např. v játrech, mléčných výrobcích a vejcích.

Vitamín E – zvyšuje imunní odpověď organismu. Pokud ho chceme v těle doplňovat prostřednictvím stravy, výbornou volbou jsou pšeničné klíčky, sójové boby, obilniny (chléb, rýže, těstoviny …), olivový olej, ořechy atd.

Vitamin B, železo, zinek a selen – zvyšují přirozenou imunitu proti infekcím. Na jaře by tak v našem jídelníčku neměly chybět hlavně maso, vnitřnosti, ryby a vejce.

2. Dodejme našemu organismu probiotika, které vytvářejí a zachovávají zdravou střevní mikroflóru.

Nejvíce buněk imunitního systému se nachází právě v sliznici střev, ve kterých se tak kromě trávicích procesů uskutečňují i důležité obranné reakce. Správné složení střevní mikroflóry tak napomáhá imunitě organismu. Kvalitní probiotika jako doplněk stravy najdeme v každé lékárně. Přirozené probiotika načerpáme díky fermentovaným (kvašeným) potravinám, jakými jsou např. kvašené zelí, zavařená zelenina (čalamády, okurky apod.) a jogurty.

3. Nezapomínejme na dostatečný pohyb

Protože právě pohyb má jedno z výsostných postavení při tvorbě a zlepšování imunity. I během zimy si proto Pěstujme naše sportovní koníčky a podle možností si vychutnejme sezónní sporty. Pokud neholdujete aktivnímu cvičení, dopřejme si alespoň pravidelné procházky na čerstvém vzduchu.

4. Systematicky se otužujme

Protože tím snižujeme pravděpodobnost získání bakteriálních a virových infekcí. Otužování je postupné Navykání těla na náhlé změny teploty. Jako vhodné se doporučuje například spát při otevřeném okně, denní větrání místností, sprchování pod vlažnou vodou, střídání studených a teplých sprch, plavání apod. Začít s otužováním můžeme klidně i v zimě, ale promyšleně, abychom našemu organismu neuškodili. A jestlipak víte, co se považuje za nejvyšší stupeň otužování? Je to plavání v ledové vodě. Odborníci však doporučují, že je lepší se stát ledním medvědem nejlépe před čtyřicítkou.

Add Comment

Click here to post a comment